Veel voorkomende problemen waarvoor volwassenen naar de ergotherapeut kunnen gaan:
Fysieke problemen:
- Orthopedische aandoeningen: Problemen veroorzaakt door bot-, gewrichts- of spieraandoeningen zoals artritis, breuken, en peesontstekingen.
- Neurologische aandoeningen: Problemen veroorzaakt door aandoeningen zoals beroertes, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson, en hersenletsel.
- Chronische pijn: Beheer en vermindering van pijn door aandoeningen zoals fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, of rugklachten.
Cognitieve problemen:
- Geheugenproblemen: Moeilijkheden met geheugen, aandacht, en concentratie die kunnen voortkomen uit aandoeningen zoals dementie of traumatisch hersenletsel.
- Probleemoplossing en planning: Moeilijkheden met het organiseren, plannen, en uitvoeren van dagelijkse taken.
ADL (Activiteiten van het Dagelijks Leven):
- Zelfverzorging: Problemen met basisvaardigheden zoals aankleden, persoonlijke hygiëne, en voeding.
- Huishoudelijke taken: Moeilijkheden met huishoudelijke taken zoals koken, schoonmaken, en boodschappen doen.
- Werkgerelateerde taken: Belemmeringen in het uitvoeren van beroepsmatige taken, inclusief ergonomie en werkplek aanpassingen.
Sensorische problemen:
- Sensorische integratie: Moeite met het verwerken en reageren op zintuiglijke prikkels, wat kan leiden tot overprikkeling
Mobiliteitsproblemen:
- Gebruik van hulpmiddelen: Aanleren van het gebruik van hulpmiddelen zoals rolstoelen, looprekken, en ortheses.
- Huisaanpassingen: Aanpassing van de leefomgeving om de toegankelijkheid en veiligheid te verbeteren, bijvoorbeeld het installeren van een traplift, wandbeugels of het aanpassen van de badkamer.
Chronische ziekten en aandoeningen:
- Hart- en longaandoeningen: Beheer van activiteiten en energie om ademhalingsproblemen en vermoeidheid te verminderen.
Re-integratie en maatschappelijke participatie:
- Werkhervatting: Ondersteuning bij terugkeer naar werk na ziekte of letsel, inclusief beroepskeuzeadvies en werkplekonderzoek.
- Vrijwilligerswerk en recreatieve activiteiten: Bevordering van deelname aan sociale en recreatieve activiteiten om de kwaliteit van leven te verbeteren.
De ergotherapeut werkt samen met de volwassene en zijn/haar systeem om een individueel behandelplan te maken dat zich richt op de specifieke behoeften en doelen van de cliënt.